Laatst aangepast op: 05-02-2019

Een rookkanaal aanleggen kan niet zomaar, daarbij bent u aan regels gebonden. Een rookkanaal, dat kan een kachelpijp of koker zijn, moet voldoen aan de eisen voor metalen schoorstenen NEN-EN 1856-1. Volgens deze norm mag de buitenwand van een rookkanaal maximaal 75°C in temperatuur stijgen. Welke soorten kachel of open haard u ook wilt installeren, als het rookkanaal in orde is bent u al een eind op weg. Schoorsteenspecialist Van der Wijck klaart deze klus graag voor u!

Wat klinkt er nu fijner dan het geknisper van brandend hout in een houtkachel? Heerlijk toch om op van die lange, kille winteravonden op te warmen bij de kachel!? Ongeacht het type woning kunnen wij een rookkanaal aanleggen. Uiteraard doen wij dat 100 procent volgens uw wensen. Het aanleggen van een rookkanaal valt onder een ‘vergunningvrij bouwwerk’. Dit betekent dat u hier geen vergunning voor nodig hebt. Als er grote aanpassingen aan de draagconstructie gedaan moeten worden, hebt u wél een vergunning nodig.

Een rookkanaal moet goed geïsoleerd zijn

Een goed werkend rookkanaal is op de juiste manier aangesloten op een open haard of houtkachel en kan de rook die daar ontstaat goed afvoeren. Veel oudere woningen zijn al voorzien van een (gemetseld) rookkanaal. Dat is mooi meegenomen. Bij nieuwbouwwoningen moet er vaak nog een rookkanaal gemaakt worden. Om de rook naar buiten te voeren is een dubbelwandige roestvast stalen buis nodig. Als uw huis alleen een gemetseld rookkanaal heeft, is een extra stalen buis nodig. Bij een bestaand rookkanaal trekken wij daar een flexibele rvs-buis doorheen. Deze rvs-buis is geïsoleerd.

Een rookkanaal aanleggen in een nieuwbouwhuis

Als uw (nieuwbouw)huis geen rookkanaal heeft kunnen wij een rookkanaal aanleggen. Dit betekent dat wij vanaf de benedenverdieping tot de nok van uw huis een rookkanaal moeten aanleggen en aftimmeren. In de vloeren moeten gaten geboord worden. Naast de manuren betaalt u hier ook materiaalkosten voor. Denk aan kosten voor de dubbelwandige rvs-buis en isolatie.

Benieuwd hoeveel een rookkanaal aanleggen kost? Neem contact op met Schoorsteenspecialist Van der Wijck. Wij vertellen u dan ook graag welke open haard of houtkachel het beste bij u en uw huis past.